Waterwolf camera op het Oostvoornse meer (2)

262
0

Het is inmiddels eind Mei en dat betekend dat het nieuwe roofvis seizoen voor de deur staat.

Maar voordat de focus volledig terug naar het zoette gaat eerst nog een nieuwe onderwater video van het Oostvoornse meer (O.V.M.)

Wederom een zeer spectaculaire video waarbij duidelijk te zien is hoezeer het O.V.M. veranderd gedurende het voorjaar en met beduidend meer platvis actie.

Wat me opgevallen is dat het water tijdens de maand April maar voornamelijk in Mei steeds groener word als gevolg van de stijgende watertemperatuur met de daarbij behorende algen groei die het water zijn groenige kleur doet geven. ( wat vooral op camera goed te zien is)

Voor een zichtjager als de forel is dat niet ideaal , dit is dan ook duidelijk merkbaar in de vangst resultaten die dan ook langzaam teruglopen in de maand Mei.

Mooie zilver kleurige 'bruine' forel
Mooie zilver kleurige ‘bruine’ forel
Bot op een Westin wobler.
Bot op een Westin wobler.

Bij de bot is het een totaal ander verhaal , doordat de watertemperatuur stijgt zoeken deze platte rovers steeds vaker het ondiepe op, waarbij ze steeds vaker in het gebied komen waar ik met de Waterwolf onderwater camera actief ben. (tussen de 0.5 en 4 meter)

Daar deze rovers geregeld achter het kunstaas aankomen geeft goed weer dat de bot een echte rover is,  en niet alleen het kunstaas vinden ze interessant ook van de camera konden ze niet afblijven !

Qua vegetatie gaat het ook snel de afgelopen maand waarbij het opvallend is dat er toch (ondiepe) gedeeltes zijn waar niet zoveel groeit en dat op andere plekken de bodem lijkt te worden overwoekerd door een draadalg achtige plant.

Deze laatste zal bij de bot vissers duidelijk herkenbaar zijn daar deze in no time je kunstaas (of meer waarschijnlijk je dropshot loodje) doet veranderen in een groene bal welke zich ook nog eens lastig laat verwijderen.

Er zijn ook stukken waar wat hogere begroeiing staan maar het is duidelijk te zien dat deze ook min of meer overwoekerd worden door diezelfde draadalg.

In het voorgaande deel beschreef ik de aanwezigheid van de kleine kwalletjes , deze zijn ondertussen flink gegroeid en zijn zeker al een cm of 5 in diameter en veel duidelijker waarneembaar.

Dan om op het gedrag van de forel terug te komen , zeker bij de kleinere exemplaren komt er toch een duidelijk patroon in beeld waarbij ze zigzaggend achter je kunstaas zwemmen en telkens voorzichtig bijten/onderzoeken waar ze nou eigenlijk achteraan zwemmen.

Soms is het net genoeg en haken ze zichzelf en blijven ze kortstondig ff hangen maar vaak ook voel je slechts een flauw tikje op de hengel en gebeurt er niets.

Over het algemeen gedurende het voorjaar word het steeds lastiger om de forellen te vangen en lijken ze toch ook voorzichtiger te worden.

P1010503(2)
Het Oostvoornse meer bij zonsopkomst.
P1010478(2)
Dit slag bruine forel word regelmatig gevangen op dit unieke meer.

Voor nu zit mijn forel seizoen erop maar keer volgend jaar zeker weer terug naar dit zeer unieke en fantastische water.

Qua vangsten was het toch iets minder dan het jaar ervoor ( zeker regenboogforel ) maar het is wel mooi om te zien dat de ‘bruine’ (beek) forel het erg goed doet op het O.V.M. en ook een goede groei laat zijn.

De vissen die zo’n drie jaar geleden zijn uitgezet zijn nu allemaal rond de 60 cm en dat zijn toch hele mooie exemplaren om te vangen op licht materiaal.

Till the next adventure…..