Home Kajakvissen Vliegvissen vanuit de kayak

Vliegvissen vanuit de kayak

296
0

Ik heb het de laatste jaren veel te vaak moeten horen, vliegvissen uit de kayak dat is toch geen doen..! Nou dat is het wel en heel goed ook trouwens! Okay, laat ik dan met het enige minpuntje beginnen. Trollen zoals je met de bellyboat kan doen dat werkt niet met de kayak hoewel je met een Native wel achteruit zou kunnen varen maar daar heb ik het nooit mee geprobeerd. Al het andere werkt wel. Wat ik zelf een fijne methode vind is lange driften maken langs obstakels, helemaal nu ik mijn eigen Outback met een groot roer heb uitgerust is ie perfect controleerbaar en kun je stekken perfect “aandriften”. Vooral met snoekvissen doe ik dit. Langzaam langs rietkanten, plantenbedden, lelies en bomen. Helemaal geweldig is dat en onvoorstelbaar hoe weinig je verstoort, soms drift je gewoon over vis heen of volgen ze je streamer tot tegen de romp van je yak.

Lijnen

Mijn favoriete snoek lijn
Mijn favoriete snoek lijn

Voor het vliegvissen uit de yak gebruik ik altijd longbelly lijnen. Op de drift en op het anker ook trouwens lig je nooit stil op een plek. Ik vind het dan prettig mijn vlieg of streamer dan wat langer in de lucht te kunnen houden om scherp te kunnen blijven gooien. Met name in het snoekvissen is een shortbelly of shootinghead erg populair om met weinig worpen een zware streamer een eindje weg te kunnen zetten. Dit gebruik ik dus niet. Een longbelly maakt het mogelijk om makkelijk diezelfde afstand te halen maar met een veel grotere nauwkeurigheid waardoor je dus net wel tussen die riet pollen terecht komt of tussen i.p.v. op de lelies. Dit maakt heel vaak het verschil tussen vangen en verstoren. De lijn die ik hier het liefst voor gebruik is de Vision Big Mama lijn. De Big Mama heeft een belly van maar liefst 12.8 meter die je tot je beschikking hebt om gewoon loeischerp te vissen, de wat zwaardere verdeling richting fronttaper dragen een dikke streamer perfect door de lucht.

Longbelly vs Shortbelly

Wat is nou het vis verschil tussen deze lijnen? De belly van een vliegenlijn is het deel waar het gewicht in zit, gemiddeld is dit de eerste negen meter van de lijn. Als we een aftma #9 lijn als voorbeeld nemen is het werpgewicht benodigd voor de ze #9 lijn verdeeld over de belly. Bij een shortbelly is dit gewicht dus verdeeld over minder meters van de tip en bij een longbelly meer meters van de tip. De shortbelly maakt het mogelijk met dus weinig meters uit de top een korte achterworp te maken en naar voren de lijn weg te schieten de longbelly maakt het mogelijk meer meters in de lucht te houden voor een hogere doel precisie.
Mocht je nou nog vragen hebben over welke lijn er voor jouw yak vliegvisserij geschikt is, neem gerust contact met me op via deze site of facebook.

Goed seizoen gewenst!!
Olle