Home Blogs Hunting down the Volkerak Queen (2)

Hunting down the Volkerak Queen (2)

507
0

Zondag 22 November

De dagen voorafgaand aan deze Zondag worden gekenmerkt door veel wind waardoor een trip naar het Volkerak er niet in zit.

Toch word de tijd nuttig besteed daar er op de Vrijdag een pakketje word geleverd wat afkomstig is van de bekende Belgische Hengelsportzaak “De Kock”.

Het betreft hier een bestelling van een aantal “Creepers” van het merk Artbaits (@rtbaits)

Deze flinke stukken rubber hebben mij het afgelopen jaar op vele wateren waaronder het Volkerak mooie snoeken en enkele snoekbaarzen opgeleverd zodat het vertrouwen in dit stuk kunstaas sterk aanwezig is.

P1000787(2)
Op de foto is de “gatenkaas” enigszins te zien maar het meeste zit inwendig.

Ondanks de vele snoeken verkeren deze Creepers dankzij het bekende Mend-it reparatie middel nog in een redelijke staat.

Echter doordat de dreggen aan de bovenzijde er zo vaak in en uit zijn gegaan is dit een dusdanige gatenkaas geworden dat het voorkomt dat ze tijdens de werpende visserij regelmatig loskomen.

Het was dus tijd voor wat nieuwe broertjes en zusjes.  🙂

Maar…! kom er steeds meer achter dat het bekende motto van o.a. Berthil bos “less is more” toch wel erg belangrijk is, waarbij je het vooral jezelf een stuk eenvoudiger maakt door gewoon minder mee te nemen.

Op rubber gebied beperk ik me dan ook tot slechts enkele soorten en kleuren waar ik vertrouwen in heb gekregen door de resultaten die er mee zijn geboekt.

Afijn terug naar de Zondag…., Volgens de Windfinder app zou de wind iets afnemen naar een 4 a 5 Bft uit Noordelijke richting wat nog steeds redelijk winderig is maar wel goed te doen met de Hobie Outback kajak.

De realiteit was echter compleet anders daar er verrassend weinig wind blijkt te staan en de wind die er is ook nog eens uit een Zuidelijke richting komt.

De voorspelde regen/hagel buien zijn wel volop aanwezig en zorgen voor fraaie wolkenluchten en zo nu en dan een nat pak…

P1000818(2)
Dreigende luchten.

Doordat de (water)temperaturen in een rap tempo zakken gaat het afsterven van de laatste plantenresten nu ook snel en zullen deze binnen een paar weken vrijwel verdwenen zijn.

Eenmaal op het water te zijn aangekomen besluit ik om eerst maar eens al trollend op zoek te gaan naar concentraties aasvis.

Dit blijkt nog een lastige opgave en de (aas)vis is duidelijk on the move en zodoende verstrijken er de nodige uren zonder dat er veel te zien is op mijn Lowrance HDS7.

Na uiteindelijk dan toch een stekkie gevonden te hebben waar wel degelijk iets te zien is wat voornamelijk tegen de bodem aangeplakt ligt maar waar ook enkele grotere ‘bananen’ te zien zijn.

Besluit ik om dit gedeelte maar eens goed uit te gaan werpen met o.a. de Creepers.

P1000856(2)
Verzameling Creepers van het Belgische merk Artbaits (@rtbaits).

Ondanks dat er weldegelijk vis ligt krijg ik geen enkele reactie uitgelokt , jammer maar dat is vissen…

Het geeft wel te denken waar de vis naar toe is vertrokken!, heb gedurende de (vrij korte) dag op slechts twee plekken wat aasvis concentraties gevonden maar vooral dus ook hele grote stukken water waar niks te zien was.

Verwachte eigenlijk dat met het afsterven van de planten de concentratie aasvis op de diepere stukken naast de gedeelten waar de planten hebben gestaan wat makkelijker te vinden waren.

Dat blijkt dus niet het geval, het is echt speuren naar kleine groepjes met (aas)vis waar je makkelijk zomaar aan voorbij vaart.

Volgende keer gaat de (LSS-2) structure/side-downscan transducer mee zodat het wat makkelijker word om de aasvis te lokaliseren.

Het zal geen verrassing zijn dat deze Zondag een taaie dag bleek te zijn met slechts één snoek welke is gevangen tijdens het trollend zoeken naar de aasvis.

P1000801(2)Een fraai getekend exemplaar wat vol overgave voor een Salmo Perch plug ging, zorgde er in ieder geval voor dat er niet geblankt werd.

Hopelijk zijn de weersgoden me goed gezind de komende tijd daar de wind vaak een cruciale rol speelt in de stek keuze……

Zeker op het Volkerak ben je erg afhankelijk van de wind aangezien er maar weinig beschutte plekken zijn.

Till the next adventure…….

Heeft U nog vragen of suggesties die betrekking hebben tot dit artikel of heeft U vragen over het kajak vissen in het algemeen dan kunt U die altijd stellen door een mailtje te sturen naar.

daniel@yakfishing.eu

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post.